Resepi Apam polkodot Angah..hihih
Bahan:
a) 3 biji telur *
...
b) 220 gram gula castor*
c) 1 sudu kecil ovellate*
d) 150 mlm susu segar cair*
e) 3 sudu kecil baking powder *
(bahan yang bertanda msk dalam peti biar dia sejuk )
f) 275 gram tepong gandum
g)filling / inti - coklat,stawberi,bluebery,pea nut,kaya,mcam la ikut cita rasa masing2..
h) pewarna yang dibenarkan
cara:
- pukul /mixer telur,gula dan ovellate hingga kembang dlm 5-8mint.
-masukan tepung + baking powder yg telah diayak, diselang dengan susu segar sehingga abis.
-bahagikan aduan ke beberapa bahagian (ikut anda la ) ke dlm mangkuk/pinggan
-titiskan pewarna ikut suka warna anda sebelum tu ambik sedikit aduanan warna asal letak dlm beg plastik.
-siap kacau aduanan berwarna mskkan aduanan dlm ppipng beg / plastik biasa yg bersih. inti pon mskkan dlm pipping beg/ plastik bersih.
-pastikan adunan dimasukkan tiada udara di dlam beg plastik tu sblum diikat.
-hujung plastik digunting secara menyerong supaya lubang tidak besar.
-picitkan adunan kedalam cup kertas yg telah di letak dlm cup plastik warna merah supaya tidak tumpah.picitkan 3/4 pastu picitkan inti kemudian picitkan aduan yg sama hingga cukup2 penuh dan lakar la dgn warna yg lain.
-kukus la selama 8-10minit pastikan air betul2 mendidih.sebelum tu penutup kukus dibalut dengan kain supaya air wap kukus tidak jatuh dalam adunan.adunan boleh rosak klu kena air.
- nak tau msk ketak ambil lidi sate/pengcungkil gigi cucuk klu bersih tanda dh siap msk..hihihi
tuk ketahui sila klik blog tuan pya resepi ni:
http:// arengahinthehome.blogspot.c om/
info: sb apa angah suruh mskkan bhn2 bertanda pd suhu bilik ya???..pasti semua mahu tahu...melambatkan proses mengembang adunan.sb adunan blh mengembang pd suhu pns/biasa...so bila picit msk dlm cup kadar udara tu krg dan adunan jd canti..time kukus baru gembang dan gebu cantik...nie pengalaman sepjg angah buat la...xtau la yg lain...;-)
ketahanan apam nie pada suhu biasa/luar/bilik =4hari klu msk dlm peti ais tahan =2mingguSee More
Bahan:
a) 3 biji telur *
...
b) 220 gram gula castor*
c) 1 sudu kecil ovellate*
d) 150 mlm susu segar cair*
e) 3 sudu kecil baking powder *
(bahan yang bertanda msk dalam peti biar dia sejuk )
f) 275 gram tepong gandum
g)filling /
h) pewarna yang dibenarkan
cara:
- pukul /mixer telur,gula dan ovellate hingga kembang dlm 5-8mint.
-masukan tepung + baking powder yg telah diayak, diselang dengan susu segar sehingga abis.
-bahagikan aduan ke beberapa bahagian (ikut anda la ) ke dlm mangkuk/pinggan
-titiskan pewarna ikut suka warna anda sebelum tu ambik sedikit aduanan warna asal letak dlm beg plastik.
-siap kacau aduanan berwarna mskkan aduanan dlm ppipng beg / plastik biasa yg bersih. inti pon mskkan dlm pipping beg/ plastik bersih.
-pastikan adunan dimasukkan tiada udara di dlam beg plastik tu sblum diikat.
-hujung plastik digunting secara menyerong supaya lubang tidak besar.
-picitkan adunan kedalam cup kertas yg telah di letak dlm cup plastik warna merah supaya tidak tumpah.picitkan 3/4 pastu picitkan inti kemudian picitkan aduan yg sama hingga cukup2 penuh dan lakar la dgn warna yg lain.
-kukus la selama 8-10minit pastikan air betul2 mendidih.sebelum tu penutup kukus dibalut dengan kain supaya air wap kukus tidak jatuh dalam adunan.adunan boleh rosak klu kena air.
- nak tau msk ketak ambil lidi sate/pengcungkil gigi cucuk klu bersih tanda dh siap msk..hihihi
tuk ketahui sila klik blog tuan pya resepi ni:
http://
info: sb apa angah suruh mskkan bhn2 bertanda pd suhu bilik ya???..pasti semua mahu tahu...melambatkan proses mengembang adunan.sb adunan blh mengembang pd suhu pns/biasa...so bila picit msk dlm cup kadar udara tu krg dan adunan jd canti..time kukus baru gembang dan gebu cantik...nie pengalaman sepjg angah buat la...xtau la yg lain...;-)
ketahanan apam nie pada suhu biasa/luar/bilik =4hari klu msk dlm peti ais tahan =2mingguSee More
0 comments:
Post a Comment