Resepi kek coklat lembab(resepi asal chef zubaidah)
**100g serbuk koko(guna van hauten mmg mabeles)
**150g gula castor
**200g minyak masak
**1 tin susu sejat
**250g susu pekat
4biji telur-pukul sehingga berbuih
150g tepung gandum*ai cpor 10g tepung hk
1sdt soda bikarbonat
1sdt baking powder
Cara2
1)satukan semua bhn bertanda ** dan panaskan sehingga gula cair dan berkilat.xperlu sampai mendidih atau gelegak.
2)campurkan dgn telur yg di pkul td menggunakan hand whisk.gaulkan bhn2 kering,msukkan sikit2 sbil di kacau dgn whisker sehingga sebati.
3)masukkan dlm loyang yg di lapik kertas minyak dan di griskan.kukus selama sejam.klu nak guna bekas kecik2 mcm ai wt tu,20min pon dh ckup.,
4)pastikan pengukus di panaskan dahulu...lapik tudung pengukus unt elakkan air menitis ats kek.sejukkan seblom di hias dgn cream atau ganache
Resepi ganache
300g dairy whipping cream
500g coklat mskan(di cincang kasar)
30g butter
Satukan dairy whip cream & coklat mskan..masak guna kaedah double boiler..sambil kacau bole msukkan butter..gunakan api sederhana ye..kacau sebati..tunggu sejuk ckit,suam2 kuku camtu..baru hiaskan kek td...sekian...mmg mabeles resepi ni...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
kita pun suka kalau bab2 masak kek coklat mesti nak guna van haunten..terus mabeles2 coklat tue
ReplyDelete